OS

NTLDR is missing..

Selepas tekan butang 'start' komputer, tiba-tiba keluar tulisan ini "NTLDR is missing", dan komputer tidak dapat memasuki Windows seperti biasa. Owh..kenapakah perkara ini terjadi? Cuba ingat kembali apa yang anda lakukan sebelum 'shut down' komputer sebelum ini? Adakah anda...
Judul buku dan harga...

Mengira tanpa menggunakan kalkulator

Antara kelebihan menggunakan Microsoft Excell ialah kita dapat membuat pengiraan tanpa menggunakan kalkulator. Hanya menggunakan formula, kita dapat mengetahui jawapannya. Ni adalah contoh perkiraan yang saya buat dengan menggunakan formula. Langkah 1: Senaraikan perkara yang ingin kita kira (key-in...
Blue-Screen

Blue Screen…

Kerapkali juga kami menerima laptop yang mengalami masalah skrin biru (blue screen). Apakah punca dan penyelesaiannya? Situasi 1: Punca: Ter'install' program (software) yang tidak sesuai dengan komputer Dijangkiti virus Memasukkan pemacu (driver) yang tidak berkenaan /  salah Gangguan pada...

Jangan ‘Cut’ & ‘Paste’

Semasa ingin memindahkan fail penting ke tempat lain contohnya dari thumbdrive ke laptop, kami syorkan anda 'copy' dan 'paste' fail tersebut. Jangan lakukan 'cut' dan 'paste'. Setelah selesai pindahkan fail, cek dahulu tempat yang dipindahkan itu, sekiranya ada barulah 'delete' fail di tempat asal. Banyak kes yang terjadi setelah 'cut' & 'paste', fail yang dipindahkan […]

format-pendrive-2

Format Thumbdrive

Cara format 'thumbdrive': Buka 'My Computer' Right Click (klik kanan tetikus) di bahagian ikon 'thumbdrive' Pilih  'Format' 'Tick' di kolum Quick Format – klik 'Start' Selepas format, semua fail yang disimpan di dalam thumdrive tersebut akan hilang. Format thumbdrive...
simbol-koma

Koma (,)

Cuba rakan-rakan perhatikan 2 ayat di bawah ini…   Apakah yang berbeza dalam 2 ayat tersebut? Simbol koma ( , )?  (Yelah, nama tajuk entri ini pun Koma…hehe) Ya, betul! Pandai pun… =D   Sekiranya kita menaip dalam tulisan Jawi...
1-system-restore-W7

System Restore (Windows 7)

Situasi yang dialami : 1) Komputer bermasalah setelah men'download' satu 'software' daripada internet. 2) Internet tiba-tiba tidak boleh berfungsi seperti biasa. 3) Komputer menjadi perlahan dengan tiba-tiba tanpa diketahui puncanya. 4) Komputer tidak dapat memasuki Windows seperti biasa. Cara...
Kaspersky

Simpan Activation Code

Apabila anda membeli software yang original, anda akan dibekalkan dengan kod. Sis Fiza nasihatkan anda simpan kod tersebut sehinggalah tamat tempoh software tersebut. Perisian Antivirus Kaspersky contohnya tempoh penggunaan lesen yang dberikan adalah selama setahun. Sekiranya dalam masa setahun...

Beberapa program tidak berfungsi selepas format komputer (siri 2)

Artikel sebelum ini Sis Fiza kongsikan mengapa beberapa program seperti webcam, speaker, bluetooth,  internet, tidak berfungsi selepas format (reinstall Windows). Sebabnya sudah Sis Fiza nyatakan iaitu tidak dimasukkan driver (pemacu) pada komponen komputer. Entri kali ini Sis Fiza ingin kongsikan pula di manakah kita boleh dapatkan driver ini? 1) Daripada CD driver yang dibekalkan semasa […]

Fungsi User Accounts

Selama dok servis komputer ni,  Sis Fiza dapati ramai juga pengguna komputer mengekalkan maklumat komputer seperti asal sebagaimana gambar di bawah ini. Sukalah Sis Fiza kongsikan di sini cara untuk menukar nama (contohnya Administrator / User)  dan gambar (contohnya gambar permainan Catur) setelah klik ikon Start, kepada gambar atau nama yang kita sukai. (sila klik […]

Tulisan Arab (Windows XP)

Entri kali ni saya ingin kongsikan cara untuk memasukkan software tulisan Arab di komputer kita. Apa yang perlu dilakukan? Bagi pengguna Windows XP: 1) Start – Control Panel – Regional & Language Options – Language – tick di ruangan Install files for complex script right-to-left languages (including Thai) – apply.   * sekiranya setelah tekan apply, […]

Cara Uninstall Antivirus

Salah satu software penting yang perlu ada di komputer sekarang ialah antivirus. Tujuannya untuk mengelakkan komputer kita daripada dijangkiti virus yang pelbagai terutamanya bagi pengguna Operating System (OS) Windows. Bagi mereka yang menggunakan OS Ubuntu atau Apple, insyaAllah terselamat daripada terkena virus.   Setiap komputer cukup hanya dibekalkan dengan satu jenis Antivirus sahaja, sama ada […]

Hard Disk Error

Pernah mengalami situasi ini tak?   Apabila anda memasuki OS sama ada Windows XP, Vista atau 7, keluar amaran ini ‘hard disk error’. Situasi ini berlaku disebabkan 2 keadaan sama ada:   1 – Windows anda sudah korup. Masalah ini dapat diselesaikan dengan Install semula Windows tersebut secara keseluruhan. Kalau boleh format partition yang diletakkan […]

Sistem Komputer

Assalamualaikum, Apa khabar pembaca blog Sis Fiza semua? Sedang buat apa sekarang? Eh, sedang baca blog Sis Fiza la kan? (apa la Sis Fiza ni…hehe)   Kalau anda berkelapangan sekarang, Sis Fiza nak minta pembaca buat sesuatu boleh? Jangan risau, senang je kerja ni. Sis Fiza nak pembaca semua open My Computer. (klik Start – My […]

System Restore

Pernah tak komputer anda mengalami situasi begini? Semasa sedang online, anda ada buka satu website dan tiba-tiba ada satu software yang scan komputer anda. Terdapat arahan yang minta supaya anda install software tersebut. Lalu anda mengikut arahan yang diberikan dan 'run' software itu (contohnya software antivirus). Selepas 'run' software tersebut, anda sering diganggu dengan arahan […]

Memaksimumkan potensi komputer

Assalamualaikum WBT & Salam Ramadhan Al-Mubaarak Pada entri kali ini Sis Fiza ingin berkongsi dengan pembaca sekalian mengenai cara-cara penjagaan software supaya potensi komputer sentiasa berada pada tahap maksima. 1) Menggunakan Disk Defragmanter. Perisian ini sebenarnya mampu mempercepatkan komputer anda dengan menyusun fail-fail di hard disk supaya lokasi antara fail lebih dekat. Dengan kata lain, […]