Category Archives: Skrin

Shut Down! Jangan Sleep Atau Hibernate Laptop.

Shut down laptop sebelum memasukkannya ke dalam beg boleh mengelakkan berlakunya kerosakan skrin. Ini contoh skrin yang rosak. Perlu tukar yang baru bila dah jadi begini. (Gambar pinjam dari google) LCD problem Bina Mobile Apps Dengan Mudah! >>> Mudahnya Berniaga Di FB! >>>  

Posted in Hardware, Nota Ringkas, Notebook / Laptop, Skrin | Tagged , , | Leave a comment

Blue Screen…

Kerapkali juga kami menerima laptop yang mengalami masalah skrin biru (blue screen). Apakah punca dan penyelesaiannya? Situasi 1: Punca: Bina Mobile Apps Dengan Mudah! >>> Mudahnya Berniaga Di FB! >>> Ter'install' program (software) yang tidak sesuai dengan komputer Dijangkiti virus Memasukkan pemacu (driver) yang tidak berkenaan /  salah Gangguan pada sistem operasi  (Operating System) / Windows crash Penyelesaian: System Restore (Windows XP), System Restore (Windows 7) / Repair / Recovery / Format   Situasi 2: Punca: tidak sesuai dengan hard ware yang baru contohnya RAM. Penyelesaian: Tukar hardware tersebut dengan yang asal atau yang lain.   Situasi 3: Punca: hard disk … Teruskan membaca

Posted in Hard Disk, Sistem, Skrin, Software | Leave a comment

Jom bersihkan skrin komputer kita

Caranya: Pencuci Skrin Bina Mobile Apps Dengan Mudah! >>> Mudahnya Berniaga Di FB! >>> Gunakan pencuci skrin (screen cleaner) Ambilkan kain yang disediakan di dalam kotak ini Semburkan dengan menggunakan pencuci skrin tersebut Lapkan pada skrin komputer anda Jangan sembur pada skrin terus ya… Nah…sekarang skrin komputer tidak berdebu lagi… =)

Posted in Komponen Komputer, Skrin | 2 Comments

Paparan Windows terbalik?

Paparan Windows terbalik 180 darjah? Kenapa boleh jadi macam ni? Macam mana nak supaya kembali seperti asal? Jangan risau… Bina Mobile Apps Dengan Mudah! >>> Mudahnya Berniaga Di FB! >>> Senang je nak ubahnya… Anda hanya perlu tekan key 'Ctrl + Alt + Arrow (ke kiri / ke atas / ke depan / ke bawah) ' sekaligus… Paparan akan berubah kepada kedudukan asal seperti ini…

Posted in Skrin, Software | Leave a comment

Cara Cek Kerosakan Skrin Laptop

Sekarang ni banyak terjadi kes skrin laptop tiba-tiba jadi gelap, tak nampak apa-apa tulisan. Kadang-kadang putih jer. Ada jugak yang jadi bergaris-garis. Sesetengahnya nampak retak kat skrin. Kalau nak tahu betul atau tidak skrin rosak senang sahaja nak cek iaitu dengan menyambungkan ke monitor desktop.  Jika di skrin ada keluar Windows macam biasa maka sahlah skrin rosak. Jika tidak mungkin Motherboard rosak. Cara-cara untuk menyambungkan skrin laptop ke monitor boleh lihat di sini:   Sambungkan wayar VGA (yang warna biru) dari monitor ke laptop    Tekan fn + f1(bagi laptop Dell) @ fn + f4 (laptop Compaq) @ mana-mana butang … Teruskan membaca

Posted in Notebook / Laptop, Skrin | 4 Comments