Blue-Screen

Blue Screen…

Kerapkali juga kami menerima laptop yang mengalami masalah skrin biru (blue screen). Apakah punca dan penyelesaiannya? Situasi 1: Punca: Ter'install' program (software) yang tidak sesuai dengan komputer Dijangkiti virus Memasukkan pemacu (driver) yang tidak berkenaan /  salah Gangguan pada...

Cara Cek Kerosakan Skrin Laptop

Sekarang ni banyak terjadi kes skrin laptop tiba-tiba jadi gelap, tak nampak apa-apa tulisan. Kadang-kadang putih jer. Ada jugak yang jadi bergaris-garis. Sesetengahnya nampak retak kat skrin. Kalau nak tahu betul atau tidak skrin rosak senang sahaja nak cek iaitu dengan menyambungkan ke monitor desktop.  Jika di skrin ada keluar Windows macam biasa maka sahlah […]