OS

NTLDR is missing..

Selepas tekan butang 'start' komputer, tiba-tiba keluar tulisan ini "NTLDR is missing", dan komputer tidak dapat memasuki Windows seperti biasa. Owh..kenapakah perkara ini terjadi? Cuba ingat kembali apa yang anda lakukan sebelum 'shut down' komputer sebelum ini? Adakah anda...
Blue-Screen

Blue Screen…

Kerapkali juga kami menerima laptop yang mengalami masalah skrin biru (blue screen). Apakah punca dan penyelesaiannya? Situasi 1: Punca: Ter'install' program (software) yang tidak sesuai dengan komputer Dijangkiti virus Memasukkan pemacu (driver) yang tidak berkenaan /  salah Gangguan pada...
1-system-restore-W7

System Restore (Windows 7)

Situasi yang dialami : 1) Komputer bermasalah setelah men'download' satu 'software' daripada internet. 2) Internet tiba-tiba tidak boleh berfungsi seperti biasa. 3) Komputer menjadi perlahan dengan tiba-tiba tanpa diketahui puncanya. 4) Komputer tidak dapat memasuki Windows seperti biasa. Cara...

Sistem Komputer

Assalamualaikum, Apa khabar pembaca blog Sis Fiza semua? Sedang buat apa sekarang? Eh, sedang baca blog Sis Fiza la kan? (apa la Sis Fiza ni…hehe)   Kalau anda berkelapangan sekarang, Sis Fiza nak minta pembaca buat sesuatu boleh? Jangan risau, senang je kerja ni. Sis Fiza nak pembaca semua open My Computer. (klik Start – My […]

System Restore

Pernah tak komputer anda mengalami situasi begini? Semasa sedang online, anda ada buka satu website dan tiba-tiba ada satu software yang scan komputer anda. Terdapat arahan yang minta supaya anda install software tersebut. Lalu anda mengikut arahan yang diberikan dan 'run' software itu (contohnya software antivirus). Selepas 'run' software tersebut, anda sering diganggu dengan arahan […]