laptop

Tips membeli laptop

Pilih yang processornya Intel. (Untuk mengetahui  perbezaan  processor Intel dan AMD, boleh klik di sini) Pilih jenama yang ada pusat servis di seluruh Malaysia ataupun yang berdekatan dengan tempat tinggal anda. Pilih jenama yang biasa orang guna kerana sekiranya...
engsel-laptop-patah

Engsel laptop patah

Gambar menunjukkan pemegang engsel laptop yang patah. Akibatnya, skrin menjadi longgar setiap kali bukak dan tutup. Keretakan ini biasanya berjangkit kepada cover dalam atau luar apabila pemegang engsel pecah dan batang engsel terkeluar. Tambahan apabila kita selalu buka dan...

Apa itu Optical Drive?

Foto ini adalah optical drive yang terdapat pada laptop. Optical drive ini terbahagi kepada tiga jenis iaitu: i) CD-RW ii) DVD-RW iii) Blu-Ray (paling terkini berada di pasaran)   CD-RW DVD-RW Blu-Ray Disk Writer ** 3 foto ini merupakan optical drive yang terdapat pada desktop   Setiap jenis terbahagi kepada dua bahagian iaitu:      […]

Tips Bateri Laptop Tahan Lebih Lama

Jika membeli laptop baru atau bateri laptop yang baru, cas bateri itu selama 6-8 jam untuk pertama kali. Untuk kali kedua dan seterusnya cas sehingga penuh sahaja. Cara ini akan membantu untuk set bateri laptop kita mencapai kapasiti cas pada tahap paling tinggi sebelum digunakan. Kalau nak bagi bateri tahan lama, jangan biarkan bateri habis […]

Laptop panas? Gunalah Notebook Cooler…

Sedang guna laptop tak sekarang? Cuba letakkan tangan anda pada permukaan bahagian dalam dan belakang laptop, ada rasa panas tak?     Kalau panas laptop tu walaupun baru guna, Sis Fiza cadangkan anda guna penyejuk laptop (notebook cooler) dengan segera. Ia membantu melancarkan pengaliran haba pada laptop dan mengelakkan laptop daripada ditimpa kepanasan yang melampau […]

Skin Laptop

  Cantik tak skin laptop ni? Cantikkan? Sis Fiza pun berkenan. Tenang aje bila lihat gambar ni.   Sis Fiza lihat ramai juga di kalangan kita suka menghias laptop dengan meletakkan skin yang pelbagai motif ni. Tapi..nasihat Sis Fiza, kalau boleh elakkan meletakkan skin pada sebelah dalam laptop seperti gambar di atas.   Kenapa pula […]

Fail tiba-tiba hilang!

Sejak akhir-akhir ni Sis Fiza banyak terima aduan (ewahhhh..macam Aduan Rakyat TV3 pulak..hehe) mengenai fail-fail yang disimpan di komputer / thumdrive / external hard disk tiba-tiba hilang walaupun mereka tidak pernah ‘delete’ fail tersebut. Pembaca blog Sis Fiza semua bagaimana? Ada terjadi macam ni juga tak? Kalau ye, ketahuilah komputer anda sedang diganggu oleh sejenis […]

Cara Cek Kerosakan Skrin Laptop

Sekarang ni banyak terjadi kes skrin laptop tiba-tiba jadi gelap, tak nampak apa-apa tulisan. Kadang-kadang putih jer. Ada jugak yang jadi bergaris-garis. Sesetengahnya nampak retak kat skrin. Kalau nak tahu betul atau tidak skrin rosak senang sahaja nak cek iaitu dengan menyambungkan ke monitor desktop.  Jika di skrin ada keluar Windows macam biasa maka sahlah […]

Windows-Vista

Simpan CD

Untuk permulaan, Sis Fiza ingin pesan kepada rakan sekalian supaya simpan semua CD yang diberikan semasa membeli laptop / desktop / printer. Biasanya pembeli akan dibekalkan CD driver, CD Windows  (sekiranya anda menggunakan Windows original) &  installer printer.  ...