Jangan ‘Cut’ & ‘Paste’

Semasa ingin memindahkan fail penting ke tempat lain contohnya dari thumbdrive ke laptop, kami syorkan anda 'copy' dan 'paste' fail tersebut. Jangan lakukan 'cut' dan 'paste'. Setelah selesai pindahkan fail, cek dahulu tempat yang dipindahkan itu, sekiranya ada barulah 'delete' fail di tempat asal. Banyak kes yang terjadi setelah 'cut' & 'paste', fail yang dipindahkan […]

simbol-koma

Koma (,)

Cuba rakan-rakan perhatikan 2 ayat di bawah ini…   Apakah yang berbeza dalam 2 ayat tersebut? Simbol koma ( , )?  (Yelah, nama tajuk entri ini pun Koma…hehe) Ya, betul! Pandai pun… =D   Sekiranya kita menaip dalam tulisan Jawi...

Cara menukar kedudukan garisan pada ‘footnotes’

Entri ini Sis Fiza ingin kongsikan bersama pembaca sekalian cara-cara untuk menukar kedudukan garis pada 'footnotes' dari sebelah kiri ke kanan, yang menggunakan perisian Microsoft Word 2007 . Bagaimana mahu mengalihkan garis footnotes dari kiri ke kanan? Ikuti arahan di bawah ini…   Langkah 1 Taipkan ayat untuk diletakkan notakaki (footnotes).   Langkah 2 References – Insert […]

Pembetulan Ejaan

Semasa menaip ayat ini, Sis Fiza dapati terdapat garis merah pada 2 perkataan. Kenapa ye? Oh, tersilap eja rupanya. Macam mana ye nak betulkan ejaan ni tanpa perlu menaip semula perkataan tersebut? Ada tak caranya?    Oooo..ada.. Cuma perlu letakkan cursor pada perkataan tersebut, right click  tetikus, lepas tu terteralah beberapa perkataan. Maka pilihlah ejaan yang […]

Pembetulan Ayat

Sis Fiza dulu guna komputer hanya untuk menaip sahaja (dan dengar nasyid (= ), tak tahu sangat cara penggunaan dan penjagaan komputer. Bahkan takut untuk explore komputer lebih-lebih, takut komputer meragam. Alhamdulillah, sekarang setelah 'bertumas' di kedai komputer membantu suami ni, sedikit sebanyak pengetahuan mengenai komputer makin bertambah dan Sis Fiza gembira dengan sedikit pengetahuan […]

Huruf bertukar nombor

Ada pelanggan datang berjumpa Sis Fiza dan beliau mengadu keypad laptop bermasalah. Menurut beliau, ada beberapa perkataan yang ditaip bertukar menjadi nombor. Tekan keypad J tertera nombor 1, K – 2, L – 3, U – 4, I – 5, O – 6.   Sekiranya anda mengalami situasi begini, anda perlu tahu, keypad laptop anda […]

Silap Kedudukan

Anda pernah alami situasi ini tak? Semasa ingin menaip di Microsoft Word, tulisan rumi tiba-tiba bermula dari kanan ke kiri (macam menulis Jawi pula)? Tulisan berada di sebelah kanan seperi kedudukan di dalam gambar ini Anda tidak perlu panik. Komputer anda tidak bermasalah. Cara nak mengembalikan tulisan bermula dari kiri ke kanan seperti biasa boleh dilihat […]

File Privacy

Tentu ada di antara kita yang mahukan ‘privacy’ dalam menyimpan fail-fail penting peribadi / oraganisasi di komputer supaya tiada orang lain yang dapat membacanya. Sukalah Sis Fiza kongsikan di sini cara untuk letakkan password di fail peribadi milik anda di Microsoft Word / Excel. Klik;- -> File (Office 2003) / Office Button (Office 2007) -> […]