Blue-Screen

Blue Screen…

Kerapkali juga kami menerima laptop yang mengalami masalah skrin biru (blue screen). Apakah punca dan penyelesaiannya? Situasi 1: Punca: Ter'install' program (software) yang tidak sesuai dengan komputer Dijangkiti virus Memasukkan pemacu (driver) yang tidak berkenaan /  salah Gangguan pada...
Test-Hard-Disk

Hard Disk Rosak

Sis Fiza baru menerima sebuah laptop yang tidak dapat memasuki Windows walaupun melalui Safemode. Hanya dapat memasuki ruangan 'bios'  sahaja. Bahkan untuk melakukan 'Recovery' (repair Windows) pun tidak dapat. Jadi, perkara yang perlu dibuat apabila berlaku situasi begini ialah...

Apa itu Hard Disk?

Rakan-rakan tahu gambar apa ni? Pernah dulu Sis Fiza tanya suami, ni motherboard ke? Dia gelak! Huhu..takpe-takpe. Demi nak belajar, kenalah tebalkan muka, pekakkan telinga (menahan malu) untuk mengetahui sesuatu perkara tu. Kita kan baru belajar. Tak perlulah malu sekiranya melakukan kesilapan. Kita belajar daripada kesilapan itu. Betul tak? Hubby cakap, ini namanya Hard Disk. […]

Hard Disk Error

Pernah mengalami situasi ini tak?   Apabila anda memasuki OS sama ada Windows XP, Vista atau 7, keluar amaran ini ‘hard disk error’. Situasi ini berlaku disebabkan 2 keadaan sama ada:   1 – Windows anda sudah korup. Masalah ini dapat diselesaikan dengan Install semula Windows tersebut secara keseluruhan. Kalau boleh format partition yang diletakkan […]

Fail tiba-tiba hilang!

Sejak akhir-akhir ni Sis Fiza banyak terima aduan (ewahhhh..macam Aduan Rakyat TV3 pulak..hehe) mengenai fail-fail yang disimpan di komputer / thumdrive / external hard disk tiba-tiba hilang walaupun mereka tidak pernah ‘delete’ fail tersebut. Pembaca blog Sis Fiza semua bagaimana? Ada terjadi macam ni juga tak? Kalau ye, ketahuilah komputer anda sedang diganggu oleh sejenis […]