Apa itu Imaalah “إ مالة”?

Imaalah "إ مالة" adalah antara tanda bacaan istimewa yang wujud di dalam al-Quran, ia berbentuk empat segi seperti 'diamond'.

Imaalah hanya terdapat di dalam Surah Hud, ayat 41

Maksudnya: "Dan Nuh berkata: "Naiklah kamu sekalian ke dalamnya dengan menyebut nama Allah di waktu berlayar dan berlabuhnya." Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." 

(ayat ini juga merupakan doa yang boleh kita amalkan apabila menaiki kenderaan laut, bermula dari ayat      'بسم الله' sehingga habis)

Perhatikan pada perkataan مَجْر۪ىٰهَا terdapat tanda 'diamond' di bawah huruf  'ر'. 

Bagaimana mahu membacanya?

Bacaan yang SALAH

  • Maj-RAA-ha
  • Maj-RII-ha

Bacaan yang BETUL adalah:

  • Maj-REE-ha

Iaitu membunyikan huruf 'EE' seperti menyebut perkataan tauGEH atau x-RAY.

Untuk mendengar bacaannya yang tepat, tidak dapat tidak kita perlu berguru. Tetapi bagaimana pula sekiranya semasa membaca al-Quran bersendirian, kita terjumpa ayat-ayat al-Quran yang kita terlupa cara sebutannya dengan betul?

Alhamdulillah dengan adanya teknologi yang terkini sekarang, iaitu Al-Quran Digital ia dapat membantu kita mengetahui bacaan dengan tepat dalam masa yang singkat. Hanya perlu menghalakan pen sahaja ke tempat bacaan tersebut, kita dapat mendengar bacaan yang betul.

Apabila sebutan betul, maka makna Al-Quran pun pasti betul. 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Al-Quran Digital, boleh klik link ini  http://www.sisfiza.com/to/qurandigital

Tulisan Arab di Keyboard

Ini adalah sticker Arabic… semoga dapat membantu rakan-rakan yang tercari-cari tulisan Arab pada keyboard. 

Ada 3 pilihan yang boleh dibuat; 

1) Menggunakan keyboard yang telah siap sedia dengan tulisan Arab.

2) Tulis di atas kertas dan tampal di keyboard yang anda guna sekarang.

3) Membeli Arabic Sticker. Boleh dapatkan di sini 

 

**Link yang berkaitan:

1) Cara mengaktifkan tulisan Arab di komputer:

     –> Windows Vista & 7

     –> Windows XP 

2) Cara meletakkan baris:

     —> klik di sini

Koma (,)

Cuba rakan-rakan perhatikan 2 ayat di bawah ini…

 

Apakah yang berbeza dalam 2 ayat tersebut?

Simbol koma ( , )?  (Yelah, nama tajuk entri ini pun Koma…hehe)

Ya, betul! Pandai pun… =D  

Sekiranya kita menaip dalam tulisan Jawi atau  Arab kebiasaannya kita akan  meletakkan koma seperti huruf Wau terbalik (contoh ayat kedua).

Tetapi, bagaimana mahu menukarkan simbol tersebut?

Setelah menukarkan kepada tulisan Jawi atau Arab, tekan kekunci Shift + K, akan terteralah simbol koma Jawi di Microsoft Word anda.

Selamat Mencuba…

Tidak dapat baca Maktabah Syamilah

Windows XP

(Sila klik gambar untuk melihat paparan dengan lebih jelas)

Anda ada install program Maktabah Syamilah?

 

Owh..kenapa keluar tulisan seperti ini setelah install? Tidak boleh baca apa yang ditulis. Nak buat macam mana ye?

 

 

Klik Control Panel - Regional and Language Options - Advanced - tukar 'Language Unicode' kepada 'Arabic' (contohnya Arabic Saudi Arabia)

 

Tekan OK

 

Tekan YES

 

Alhamdulillah, sekarang sudah dapat baca apa yang ditulis...

Update:

Untuk Windows 7:
 
1. control panel
2. click "clock,language and region
3. click "region and language"
4. klik tab "administrative"
5. bawah menu language for non unicode program, klik "change system locale'
6. select "arabic".
7. restart

Terima kasih Saudara/i Hisan atas perkongsian

Cara menukar kedudukan garisan pada ‘footnotes’

Entri ini Sis Fiza ingin kongsikan bersama pembaca sekalian cara-cara untuk menukar kedudukan garis pada 'footnotes' dari sebelah kiri ke kanan, yang menggunakan perisian Microsoft Word 2007 .

Bagaimana mahu mengalihkan garis footnotes dari kiri ke kanan?
Ikuti arahan di bawah ini…

 

Langkah 1

Taipkan ayat untuk diletakkan notakaki (footnotes).

 

Langkah 2

References – Insert Footnotes –

Taipkan bahan rujukan di tepi nombor yang tertera pada footnotes –

Alihkan ke kanan seperti biasa (allign text right)

 

Langkah 3

Kedudukan footnote terkini… 

Kemudian klik View – Web Layout

 

Langkah 4

Setelah klik Web Layout, jadilah macam ni

 

Langkah 5

Klik References – Show Notes –

All Footnotes – Footnotes Separator

 

Langkah 6

Home – Allign Text Right

 

Langkah 7

View – Print Layout

 

Langkah 8

Dannnnn….nilah hasilnya… Selamat Mencuba!

Terima kasih saya ucapkan kepada kakanda Kak Siti Hasliza (senior Maahad Muhammadi Pasir Pekan dulu) yang bertanyakan saya cara nak ubah garisan tu.. lama dah tak buat assignment..terlupa pula.. try godek-godek sendiri tak dapat..

Sis Fiza pun gunakan 'talian hayat' melalui FB Sis Fiza.. Terima kasih juga kepada rakan FB, Al-Ukht Akmal Mursyida atas pertolongan beliau. Semoga sedikit pengetahuan yang dikongsikan ini dapat membantu para pembaca di luar sana untuk membuat footnote dengan betul. Teringat masa di UIA dulu, subjek khusus yang membincangkan tajuk ini adalah Research Methodology…

Tulisan Arab (Windows 7)

Entri sebelum ini saya ada kongsikan cara nak mengaktifkan software Tulisan Arab untuk Windows XP. InsyaAllah, pada entri ini saya akan kongsikan pula langkah yang perlu dibuat untuk mengaktifkan software ini untuk Windows 7. (Boleh klik pada gambar untuk melihat paparan lebih jelas)

 

Control Panel –> Clock Language and Region 
Region and Language
Keyboards ang Languages –> Change Keyboards
General –> Add
Pilih Arabic (Saudi Arabia) –> keybooard Arabic (101)

Selamat Mencuba. (=

 

Tulisan Arab (Windows XP)

Entri kali ni saya ingin kongsikan cara untuk memasukkan software tulisan Arab di komputer kita.

Apa yang perlu dilakukan?

Bagi pengguna Windows XP:
1) Start – Control Panel – Regional & Language Options – Language – tick di ruangan Install files for complex script right-to-left languages (including Thai) – apply.
 

sekiranya setelah tekan apply, keluar arahan supaya memasukkan CD, anda perlu masukkan CD Windows. (biasanya diberi semasa anda membeli laptop). Sekiranya tiada, boleh minta tolong mereka yang menawarkan servis ini untuk membantu anda.

2) Details – Settings – Add – Pilih bahasa yang diingini – Arabic (Saudi Arabia) – OK

Ok, selamat mencuba… (=