Perbezaan Processor AMD dan Intel

Mari ikuti perbualan antara Sis Fiza dan pelanggan pada suatu ketika…

Pelanggan: Saya nak tanya pasal laptop..tak boleh buka… 

Sis Fiza: Ok, butang power menyala ke tak?
 
Pelanggan: Laptop tak boleh start langsung. Bila tekan butang start tu, takde respon langsung. 
 
Sis Fiza: Laptop Compaq ye? Guna processor AMD ke? Laptop cepat panas tak sebelum jadi macam ni?

Pelanggan: Ye, Compaq dan AMD. A'aa..cepat sangat panas. Sedih betul lah sebab semua dokumen penting ada dalam tu. 
 
Sis Fiza: Jangan risau, insyaAllah, fail dalam laptop masih boleh diselamatkan. Berdasarkan pengalaman kami, apa yang terjadi ni adalah tanda-tanda motherboard bermasalah. InsyaAllah, fail dalam laptop tu masih selamat kerana kerosakan motherbord tidak akan menghilangkan fail. Semua dokumen kita tersimpan di hard disk. Andainya hard disk yang rosak barulah dokumen tak dapat diselamatkan. Dan kalau laptop rosak sekalipun, hard disk boleh dikeluarkan & jadikan external hard disk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Laptop anda pernah jadi macam ni juga tak?
 
Tanda-tanda yang Sis Fiza nyatakan di atas adalah berdasarkan pengalaman kami. Boleh dikatakan 9/10 laptop yang dihantar kepada kami yang mengalami kerosakan motherboard ialah yang menggunakan processor AMD, hanya 1/10 sahaja yang menggunakan processor Intel. Bahkan kebanyakannya adalah  laptop yang  berjenama Compaq. (Acer pun ada juga). 
 
Ingin Sis Fiza tegaskan di sini, tulisan ini bukanlah berniat untuk menjatuhkan syarikat yang mengeluarkan laptop Compaq dan Processor AMD. Tulisan ini adalah berdasarkan pengalaman kami mengendalikan servis membaiki laptop, dan juga hasil pemerhatian Sis Fiza dalam mengikuti forum online mengenai masalah ini. Paling mengejutkan kami apabila menerima laptop Compaq CQ40 yang mengalami kerosakan motherboard. (Nasib baik masih dalam warranty)
 
Di sini, sukalah Sis Fiza kongsikan sedikit maklumat mengenai processor.
 
Terdapat 2 jenis processor iaitu AMD dan Intel, dan kedua-duanya adalah keluaran US.

AMD lebih pentingkan kelajuan processor. Dengan kata lain jika anda mendapatkan 2 jenis processor AMD dan Intel yang hampir sama harga, maka sudah tentu AMD lagi laju.

Disebabkan AMD pentingkan kelajuan maka processor tersebut menghasilkan lebih banyak haba berbanding Intel. Itulah yang menyebabkan AMD sering berlaku 'overheating' pada laptop.

Intel pula mementingkan ketahanan. Dengan kata lain kelajuan yang sama padan dengan ketahanan. Kalau Intel keluarkan Processor baru yang laju, maknanya produk tersebut sudah melepasi piawaian kualiti ketahanan yang mereka gariskan.

 
Jadi, bolehkah  kalau kita nak tukar processor daripada AMD ke Intel? Jawapannya tidak boleh. Sebabnya motherboard itu direka khas untuk AMD. Kalau nak tukar kena tukar sekali dengan motherboard. Itupun kena pastikan motherboard itu padan dengan casing laptop. Dengan kata lain lebih baik beli yang baru.
 
Ringkasannya:
Tanda-tanda berlakunya kerosakan motherboard adalah seperti berikut: (berdasarkan pengalaman kami)
 
1) Laptop tidak memberikan sebarang tindakbalas walaupun sudah menekan butang power.

Ada kemungkinan juga laptop mengalami masalah: 1)charger, 2)skrin. Cara mengesan mana satu yang bermasalah: 1) cuba guna charger lain (pastikan voltan output sama dengan yang asal), 2) sambungkan laptop ke monitor PC, kalau tiada sebarang paparan juga kemungkinan besar motherboard yang bermasalah.

2) Menggunakan processor AMD.

Contoh pelekat Processor AMD dan Intel
 
 
3) Berlakunya overheating (kepanasan yang melampau) pada laptop.

Sekiranya laptop anda ada tanda-tanda no 2 dan 3 seperti yang disebutkan di atas, cepat-cepat gunakan cooler untuk menyejukkan sedikit suhu pada laptop. Elakkan menggunakan laptop di atas permukaan yang berkain kerana ia boleh mengganggu pengaliran haba pada laptop. Sebaliknya boleh guna diatas permukaan yang bersimen. 
 
Adakah kerosakan ini boleh dibaiki?
 
InsyaAllah, boleh sekiranya tidak melibatkan kerosakan cip utama di motherboard. Terlebih dahulu kami akan minta persetujuan daripada pelanggan sebelum membaiki motherboard ni kerana kos baiki agak tinggi. Tetapi risiko untuk berlaku lagi kerosakan ini agak tinggi, dan tidak boleh dijangka hayatnya sampai bila. Ada yang kami baiki masih mampu bertahan sehingga setahun lebih, ada juga yang hanya mampu bertahan 2, 3 hari sahaja. 

Andainya sanggup tanggung risiko ini, barulah kami akan baiki kerosakan motherboard ini. Pernah seorang pelanggan menceritakan kepada kami yang beliau sudah baiki motherbaord laptop sebanyak 4 kali. Akhirnya, beliau beli baru. Nasihat kami kepada pelanggan yang menggunakan laptop processor AMD, jika ada duit lebih baik beli laptop baru yang menggunakan processor Intel. kalau hendak baiki pun cukuplah sekali sahaja. Jika berulang kerosakan simpan duit untuk beli yang baru. itu lebih baik.

 

Processor

 

Contoh Logo AMD:

 

 

 

This entry was posted in Motherboard, Notebook, Processor. Bookmark the permalink.

8 Responses to Perbezaan Processor AMD dan Intel

  1. Pingback:   Tips membeli laptop by SisFiza.Com

  2. shila says:

    laptop saya pon dh rosak..gna amd gak…. 

  3. ean says:

    laptop sy pun rsk…tanda2 nyer pun cam d citerkan…huhu

  4. Bob Cyber says:

    processor AMD mmg laju tp cpt panas.Sy terpksa tambh 2 lg cooler kt cpu csing sy….procss INTEL pon x kurg hebatnye brbnding AMD….walo ape2 pon kedua-duanye mmg terrrrrrbaaaeeekkk  stakat nih….kalo nk main game sy syor kn pakai procss  AMD pasal graf. die lbh cntik…

  5. Adnan says:

    saya gune compaq AMD jgak tp alhamdulillah da 2 tahun lebih gune masih dlm keadaan baik berbanding Sony Vaio yg mggunakan processor intel tak sampai 2 tahun da spoil…..

  6. ZAM says:

    memang bnyk lah amd buat hal…… boleh dikatakan rosak je mobo pasti amd…… yg paling bnyk saya umpa acer aspire 4520, compaq cq40 yang intel 1 je rosak. 

  7. intan says:

    Laptop saya baru rosak. CQ40 guna intel Core 2 duo. Masa beli ada waranty 5 tahun. Sekarang lap top dah guna hampir 3 tahun. Waranty ada cover untuk kerosakan ni ke ? Ada cara lain selain hantar balik ke kedai ? Maksud saya, boleh kita baiki sendiri. T.kasih
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>