Tulisan Arab (Windows 7)

Entri sebelum ini saya ada kongsikan cara nak mengaktifkan software Tulisan Arab untuk Windows XP. InsyaAllah, pada entri ini saya akan kongsikan pula langkah yang perlu dibuat untuk mengaktifkan software ini untuk Windows 7. (Boleh klik pada gambar untuk melihat paparan lebih jelas)

 

Control Panel –> Clock Language and Region 
Region and Language
Keyboards ang Languages –> Change Keyboards
General –> Add
Pilih Arabic (Saudi Arabia) –> keybooard Arabic (101)

Selamat Mencuba. (=

 

This entry was posted in Bahasa Arab. Bookmark the permalink.

5 Responses to Tulisan Arab (Windows 7)

  1. Ziman says:

    Sebab benda ni laa jumpa website kamu, saya dah buat seperti apa yang diatas,
    cuma masalah sekarang ialah kedudukan setiap huruf2 jawi tu..tak ikut urutan. Harap Sisfiza
    dapat bantu

  2. Ziman says:

    lupa bagitau, saya dah cuba download keyboard jawi kat link ni >http://www.ejawi.net/v3/index?e=downloads
    tapi bila dah instal..takde apa2 pun.tak tahu lak software tu utk apa >,<

  3. Pingback: Tulisan Arab di Keyboard | SisFiza.Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>