Cara Cek Kerosakan Skrin Laptop

Sekarang ni banyak terjadi kes skrin laptop tiba-tiba jadi gelap, tak nampak apa-apa tulisan. Kadang-kadang putih jer. Ada jugak yang jadi bergaris-garis. Sesetengahnya nampak retak kat skrin.

Kalau nak tahu betul atau tidak skrin rosak senang sahaja nak cek iaitu dengan menyambungkan ke monitor desktop.  Jika di skrin ada keluar Windows macam biasa maka sahlah skrin rosak. Jika tidak mungkin Motherboard rosak.

Cara-cara untuk menyambungkan skrin laptop ke monitor boleh lihat di sini:

 
Sambungkan wayar VGA (yang warna biru) dari monitor ke laptop 

 
Tekan fn + f1(bagi laptop Dell) @ fn + f4 (laptop Compaq) @ mana-mana butang yang gambar ikon seperti yang ditunjukkan ini di keypad laptop


Paparan dari laptop keluar di monitor menunjukkan skrin laptop yang rosak. (Ops! Pastikan anda sudah tekan butang start di laptop).  Sekiranya tidak keluar sebarang paparan di monitor, kemungkinan besar motherboard yang rosak.

PS: kalau nak cek menggunakan LCD projector pun boleh.
This entry was posted in Notebook / Laptop, Skrin. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cara Cek Kerosakan Skrin Laptop

  1. Anonymous says:

    tlg2..sy pnye pun da jd putih gak… dlu cket jek, skang da separuh….camne ni???? waranty ade lg, tp lau anta kdai dye mmg xkena caj ke sis??? tlg ea..

  2. SisFiza says:

    Sebaik2nya hantar ke kedai tersebut atau servis center secepat mungkin. Kalau dalam warranty lagi, dia akan tukar free (TIDAK termasuk kerosakan skrin disebabkan kecuaian kita)

  3. Nameless says:

    Sis, kalw tetibe skrin lptp jd gelap,, Bla tkan on da x blh on.. Then bbrapa hari lpas tu, blh bkk blk.., Tp kejap je la pas2 dy jdk gelap smula. So, nk tnya ap mslh dngn lptp sy tu.. TQ ~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>